Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

  

Onkerzele  is een gemeente gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en is sinds de fusie (1971) een deelgemeente van de Stad Geraardsbergen. De gemeente ligt in Zandlemig Vlaanderen, in de Dendersteek , in een golvend landschap dat varieert van 15 m. tot 95 m. De gemeente heeft een oppervlakte van 8,31 km2 en telt ongeveer 2.800 inwoners. 

 

Onkerzele wordt voor het eerst in 1149 vermeld als " UNCHRESELE ". Het eerste deel blijft duister, maar het tweede is duidelijk afgeleid van het Germaanse " sali ", of " hoevetje waar de mensen en de dieren in één ruimte (een zaal) samenleven ".

 

De parochie behoorde tot aan de Franse Revolutie tot het kerngebied van de Baronie van Boelare, in de kasselrij en het Land van Aalst. Ze vormde samen met het naburige Nederboelare een vierschaar.

 

 


   

DE ONKERZELENAAR  

 

 

 

Naar aanleiding van de herdenking aan de Eerste Wereldoorlog organiseerden de Geraardsbergse musea een tentoonstelling rond dit thema als eerbetoon aan diegenen van wie in het Geraardsbergs Heemkundig Archief, het Stadsarchief en de bibliotheek sporen werden teruggevonden. De namenlijsten van vuurkruisers, gesneuvelden, opgeëiste burgers en burgerslachtoffers worden aangevuld met foto’s, medailles, wapens en verhalen.

De Onkerzelenaar was een frontblaadje dat tijdens de Eerste Wereldoorlog in Geraardsbergen werd geschreven. Het unieke blad uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience biedt een schat aan informatie over de stad en zijn burgers in deze periode.

 

***

 

Sinds het ontstaan van de Dorpsraad van Onkerzele wordt dit infoblaadje terug drie keer per jaar aan alle inwoners van Onkerzele aan huis bedeeld (uiteraard met een eigentijdse inhoud en nieuwe lay-out)  

 

 

 


 

STRATENPLAN

 

 

 

Atembekeweg Edingseweg Steenborrestraat
Bosstraat Groendal Stuivenbergstraat
Botermelkstraat Halleweg Vierbunderweg
Brandveld Hazendans Vierwindenstraat
Breekpot Kampstraat Voldersstraat
Brusselsestraat   Onkerzelestraat Zonnebloemstraat
Dreef St-Martensstraat